Sike András Birkózó Csarnok

Nagyrabecsülés és tisztelet. 2015. december kilencedike jeles nap lesz az egri birkózósport történetében. Eger Megyei Jogú Város Önkormányzata, az Egri Városi Sportiskola és az Egri Vasas SE birkózó szakosztálya döntésének megfelelően a felújított egri birkózó csarnok Sike András olimpiai bajnok birkózó nevét vette fel. Az ünnepélyes névadási ünnepségre érkezők már a Malomárok úti bejáratnál láthatták a Wigner-iskola területén lévő csarnok falán elhelyezett három méter széles felirattal: Sike András Birkózó Csarnok. Az ünnepségen városvezetők, sportvezetők, sportolók, hozzátartozók jelenlétében Martonné Adler Ildikó, Eger alpolgármestere ismertette a névadási okiratot, majd méltatta az egri birkózó sport hagyományait. – Egri fiatalok százai vettek itt leckét kitartásból, türelemből, akaratból és sajátították el a tudást, hogy miként kell önmagunkat újra és újra legyőzni. Negyven éve, 1975 ben a bervai dolgozók társadalmi munkában építették a csarnokot. Ráfért már a renoválás az épületre amelyet önkormányzati forrásból, valamint a Wigner Jenő Műszaki Informatikai Szakközépiskola sikeres pályázatának köszönhetően sikerült felújítani összesen mintegy 60 milliós költséggel.

A Magyar  Birkózó Szövetség részéről Kovács István alelnök, aki Németh Szilárd elnök szavait tolmácsolva elismeréssel szólt az egri birkózás eredményeiről. Kárpáti Károly berlini olimpián aratott győzelméről, Sike András szöüli diadaláról. Mellettük Faragó József, Virág Lajos, Szuromi József, Nagy József, Lakatos András, Szombathy Kálmán és Gyöngy Attila is eredményekben gazdag pályafutása is kiemelkedik. A sikerek felsorolásánál nem maradt ki a 2007-es felnőtt csapatbajnok együttes sem. Az egri birkózó sport támogatásárt Habis László polgármestere, Martonné Adler Ildikó alpolgármester, Busák István, a Wigner Középiskola igazgatója, Bodnár Gábor, az EKVI igazgatója kapott elismerést.

Komáromi Tibor az MBSZ alelnöke a magyar olimpiai bajnokokat ábrázoló képeket adott át Gyöngy Attilának.

Életpályamodell. A Magyar Olimpiai Bizottság képviseletében Lehmann László sportiskolai program vezetője a sikeres egri sportiskolákat méltatta, majd a MOB sportágfejlesztési programjáról elmondta, hogy 2020-ig országosan tizenhat sportág 135 milliárd forint támogatáshoz jut, ami a birkózás esetében évi több százmillió forintot jelent.

A FTC nevében Nyíri Zoltán operatív igazgató méltatta a Fradi családhoz tartozó Sike András sportolói és szakmai munkásságát.

Szuromi József az egri birkózók képviseletében mondott köszönetet a városi önkormányzatnak és az Egri Városi Sportiskolának a csarnok felújítása érdekében végzett munkájukért.

A névadási ceremónia során Martonné Adler Ildikó, Kovács Géza és Sike András jelképes szalagátvágással megnyitották a megújult csarnokot. és megtekintették az 1988-as olimpiai döntő felvételét. Jó volt újra átélni a bolgár Balov elleni diadalt.

– Megtisztelő hogy a nevemet viseli a csarnok – mondta Sike András. – A kilences iskolába kezdtem az első edzéseket Ludnai József irányításával és motiváló volt számunkra, hogy a legjobbak az akkor épített új csarnokba jöhettek edzeni. Nem gondoltam volna, hogy 40 év elteltével rólam nevezik el a létesítményt. Azt remélem, hogy az elkövetkező évtizedekben lesz újabb olimpiai bajnoka Egernek, akiről nagyobb és új csarnokot lehet elnevezni.

Az első bemutató edzést Sike András és Gyöngy Attila vezényelte le a magyar válogatott és az egri utánpótlás jeles tagjainak. A Mátraházán edzőtáborozó válogatottból Bácsi Péter, Lőrincz Tamás, Lőrincz Viktor és Módos Péter, az egri kötődésű Török Zsolt és Krasznai Máté jelen volt a szövetségi kapitányuk számára kiemelkedő névadási eseményen. Megtisztelte a programot Repka Attila olimpiai bajnok, Sike András édesanyja, párja és kislánya is.

A program folytatásaként a Szenátor Házban Habis László, Eger polgármestere is köszöntötte Sike Andrást és sok sikert kívánt a felelősségteljes szövetségi kapitányi munkájához.